Tel: 0741.100.750        E-mail: pop_ali_construct@yahoo.com~FISA TEHNICA MAPEI IDROSILEX ™~

INFORMATII GENERALE DESPRE PRODUS

Aditiv hidrofug de masa sub forma lichida sau pulbere pentru mortare pe baza de ciment

CAMPUL DE APLICARE

IDROSILEX este un hidrofug de masa care se foloseste la prepararea mortarelor pentru impermeabilizarea pivnitelor, bazinelor, canalelor si protejarea peretilor din beton, caramida sau piatra, expusi la actiunea agentilor atmosferici.

Exemple tipice de aplicare
- tencuieli si sape impermeabile pentru pivnite, garaje si in general locuri subterane;
- tencuirea impermeabila a canalelor, piscinelor etc.;
- tencuirea externa a fatadelor;
- impermeabilizarea golurilor de lift si a pasajelor subterane.

CARACTERISTICI TEHNICE

IDROSILEX este un aditiv pe baza de produsi impermeabilizanti speciali, elaborat in laboratoarele de cercetare de la MAPEI.
IDROSILEX este disponibil atat sub forma de pulbere cat si lichida.
IDROSILEX amestecat cu ciment, nisip si apa formeaza un mortar pentru tencuit, extrem de compact, usor de aplicat chiar si pe pereti, cu o mistrie sau cu o masina de tencuit (torcret).
In comparatie cu mortarele traditionale pe baza de ciment sau ciment si var, tencuiala realizata cu IDROSILEX prezinta o porozitate capilara minora si deci impermeabilitate.
Aceasta proprietate impermeabilizanta, alaturi de un sistem de aplicare corecta (se prevede aplicarea tencuielii in mai multe straturi) si lipsa totala a continuitatii intre pori, garanteaza un comportament perfect la infiltratiile de apa sau umiditate.

RECOMANDARI

Mortarul de tencuiala realizat cu IDROSILEX este considerat un impermeabilizant rigid si de aceea nu este indicat pentru:
- substituirea peliculelor impermeabilizante elastice;
- impermeabilizarea structurilor supuse la puternice deformari sub sarcina unde stratul de impermeabilizare poate fisura;
- impermeabilizarea betoanelor proaspete care nu au finalizat fenomenul de contractie higrometrica.

MODUL DE APLICARE

Pregatirea suportului
Pentru a asigura tencuielii sau sapei ce se aplica o aderenta buna, suportul trebuie bine pregatit in prealabil. Suprafata care se impermeabilizeaza trebuie sa fie perfect curata si solida. Inlaturati de pe substrat tencuiala veche, partile deteriorate sau in faza de dezagregare, crustele saline, depozitele organice, urmele de uleiuri sau grasimi.
Suprafetele din beton se buciardeaza ca sa fie rugoase. Udati cu apa suportul si eliminati excesul de apa cu aer comprimat, pana se obtine un substrat saturat, dar zvantat la suprafata.

Prepararea mortarului pentru tencuieli
Sprit (primul si al treilea strat)
Realizati amestecul astfel:
- 45 litri de nisip cernut si spalat, cu granulometrie cuprinsa intre 0-2 mm (corespunde cu 4,5 galeti de zidarie).
-1 sac de ciment Portland tip CEM II/A-L 32.5 (ex. ciment Portland 325)
- IDROSILEX POLVERE: de la 1 la 2 kg corespunzand unei dozari de 2-4 % pe greutate de ciment. Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 16 m2 la o grosime de 4-5 mm.
IDROSILEX POLVERE se amesteca de preferinta uscat cu cimentul si nisip, pentru a dispersa cat mai bine impermeabilizantul. Pentru a simplifica operatia de preparare a amestecului, se poate introduce in betoniera amestecul de ciment, nisip si apa.
Daca se foloseste nisip mai bogat in particule fine este recomandat sa se dozeze IDROSILEX POLVERE la 4%; in caz contrar, daca se utilizeaza nisip cu un continut redus de particule fine, dozajul de IDROSILEX POLVERE se poate reduce la 2%.

SAU

-IDROSILEX LIQUIDO: de la 1,5 la 2,5 kg (1,2-2 litri) care corespund unei dozari de 3-5% pe greutate de ciment. Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 16 m2 la o grosime de 4-5 mm.
IDROSILEX LIQUIDO se introduce in betoniera in amestec cu celelete componente ale mortarului (ciment, nisip si apa), in masura variabila de la 3 la 5 kg pentru o 100 kg de ciment, in functie de proportia granulometrica a nisipului.
Pentru nisipul mai bogat in particule fine este recomandabil sa se dozeze IDROSILEX LIQUIDO la 5%; in caz contrar, daca se utilizeaza nisip cu un continut redus de particule fine, dozajul de IDROSILEX LIQUIDO se poate reduce la 3%.
Pentru a obtine un rezultat maxim este recomandat sa se amestece mortarul timp de cel putin 5 minute.
Este nevoie ca mortarul sa aiba o consistenta fluida astfel incat sa poata fi aplicat in grosime mica, cu ajutorul unei mistrii sau folosind o masina de tencuit (torcret).

TENCUIALA (al doilea si al patrulea strat)

Realizati un amestec din componentele urmatoare:
- 150 litri de nisip cernut si spalat, cu granulometrie cuprinsa intre 0-5 mm (corespunde cu 15 galeti de zidarie).
- 1 sac de 50 kg de ciment Portland tip CEM II/A-L 32.5 (ex. ciment Portland 325)
- IDROSILEX POLVERE: de la 1 la 2 kg corespunzand unei dozari de 2-4 % pe greutate de ciment.
Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 18 m2 la o grosime de 7-8 mm.

SAU

IDROSILEX LIQUIDO: de la 1,5 la 2,5 kg (1,2-2 litri) care corespund unei dozari de 3-5% pe greutate de ciment.
Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 18 m2 la o grosime de 7-8 mm.
Dozajul variabil al impermeabilizantului pe o 100 kg de ciment a fost descris la capitolul “SPRIT”, si variaza in functie de tipul de nisip utilizat.
Preparati mortarul in betoniera timp de cel putin 5 minute astfel incat sa aiba o consistenta plastica si sa poata fi aplicat pe verticala intr-o grosime de cca. 7-8 mm.

Prepararea mortarului de sapa pentru pardoseli
Primul strat (amorsa)
Realizati amestecul astfel:
- 45 litri de nisip cernut si spalat, cu granulometrie cuprinsa intre 0-2 mm (corespunde cu 4,5 galeti de zidarie).
- 1 sac de 50 kg ciment Portland tip CEM II/A-L 32.5 (ex. ciment Portland 325)
- IDROSILEX POLVERE : de la 1 la 2 kg corespunzand unei dozari de 2-4 % pe greutate de ciment.
Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 25 m2 la o grosime de 2-3 mm.

SAU

IDROSILEX LIQUIDO: de la 1,5 la 2,5 kg (1,2-2 litri) care corespund unei dozari de 3-5% pe greutate de ciment. Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 25 m2 pentru o grosime de 2-3 mm.
Amestecati mortarul in betoniera timp de cel putin 5 minute. Amestecul trebuie sa aiba o consistenta fluida, astfel incat sa poata fi fi aplicat in grosime de cca 2-3 mm prin spatulare.

Al doilea strat
Realizati amestecul astfel:
- 45 litri de nisip cernut si spalat, cu granulometrie cuprinsa intre 0-2 mm (corespunde cu 4,5 galeti folosite in zidarie).
- 1 sac de 50 kg de ciment Portland tip CEM II/A-L 32.5 (ex. ciment Portland 325)
- IDROSILEX POLVERE : de la 1 la 2 kg corespunzand unei dozari de 2-4 % pe greutate de ciment. Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 10 m2 pentru o grosime de 7-8 mm.

SAU

IDROSILEX LIQUIDO: de la 1,5 la 2,5 kg (1,2-2 litri) care corespund unei dozari de 3-5% pe greutate de ciment.
Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 10 m2 pentru o grosime de 7-8 mm.
Amestecati mortarul in betoniera timp de cel putin 5 minute. Amestecul trebuie sa aiba o consistenta plastica.

Al treilea strat
Realizati un amestec din componentele urmatoare:
- 150 litri de nisip cernut si spalat, cu granulometrie cuprinsa intre 0-5 mm (corespunde cu 15 galeti folosite in zidarie).
- 1 sac de 50 kg de ciment Portland tip CEM II/A-L 32.5 (ex. ciment Portland 325)
- IDROSILEX POLVERE: de la 1 la 2 kg corespunzand unei dozari de 2-4 % pe greutate de ciment.
Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 5 m2 pentru o grosime de 30 mm.

SAU

IDROSILEX LIQUIDO:de la 1,5 la 2,5 kg (1,2-2 litri) care corespund unei dozari de 3-5% pe greutate de ciment.
Randament pentru cantitatile de mai sus: se acopera cca. 5 m2 pentru o grosime de 30 mm.
Amestecati mortarul in betoniera timp de 6-7 minute adaugand doar cantitatea de apa necesara pentru a obtine o consistenta semiuscata (pamant umed).
APLICAREA MORTARULUI

Tencuiala
Aplicati tencuiala cu mistria sau cu masina de tencuit (torcret), in mai multe straturi dupa urmatoarea procedura:
1- sprit (torcret) in grosime de cca. 4-5 mm.
2- tencuiala in grosime de cca. 7-8 mm.
3- sprit (torcret) in grosime de cca. 4-5 mm.
4- tencuiala in grosime de cca. 7-8 mm.
Grosimea totala a tencuielii: cca. 25 mm.

Fiecare strat va fi aplicata inainte ca precedenta sa incheie priza.
In cazul intreruperii indelungate a lucrului pe parcursul aplicarii straturilor, reluarea lucrului presupune improspatarea suprafetei uscate amorsand-o cu un strat de mortar proaspat pe o suprafata de 10-15 cm latime.
Cand trebuie sa se impermeabilizeze un loc dificil (legatura pereti - pardoseli) este necesar ca inainte de aplicarea tencuielii impermeabilizante, sa se realizeze corespondenta intre perete si pardoseli, intarind punctul cel mai slab al structurii prin aplicarea unei scafe din mortar preparat din: 1parte (in volum) ciment, 1parte (in volum) nisip 0-2 mm care se amesteca cu 1 parte PLANICRETE si 1 parte apa. Mortarul trebuie sa aiba o consistenta plastica.

Sapa pentru pardoseala
Intindeti cu o spatula primul strat de mortar cu consistenta fluida, in grosime de cca. 2-3 mm, dupa care incepeti imediat aplicarea celui de al doilea strat de mortar cu consistenta plastica in grosime de cca. 7-8 mm, iar in final driscuiti grosier.
In decurs de cca. 2 ore aplicati pe cel de-al doilea strat inca proaspat (mortarul nu trebuie sa-si fi incheiat priza) al treilea strat (ultimul) cu mortar de consistenta semiuscata in grosime de cca. 30 mm.
Mortarul se bate si se compacteaza energic pana ce apa din compozitie iese la suprafata, dupa care se finiseaza fin cu drisca.
Trebuie evitate absolut reprizele de lucru iar in cazul intreruperilor prelungite, reincepeti lucrul aplicand o amorsa de aderenta (dozarea amestecului in volum: 1 parte PLANICRETE, 1 parte apa, 1 parte ciment si 1 parte nisip) pe 10-15 cm latime intre suprafata noua si cea veche.
Grosimea totala al sapei pentru pardoseala este de cca. 40 mm.

Curatarea
Mortarul aditivat cu IDROSILEX se spala cu apa de pe scule. Dupa priza, curatarea se executa doar mecanic.

CONSUMUL

Tencuiala de 25 mm grosime
Dozare 2%: 250 g/m2
Dozare 3%: 350 g/m2
Dozare 4%: 500 g/m2
Dozare 5%: 600 g/m2
Sapa de 40 mm grosime pentru pardoseli
Dozare 2%: 400 g/m2
Dozare 3%: 500 g/m2
Dozare 4%: 700 g/m2
Dozare 5%: 850 g/m2

AMBALAREA

IDROSILEX POLVERE: cutii de 25x1 kg.
IDROSILEX LIQUIDO: bidoane de la 6 si 25 kg.

DEPOZITAREA

Pastrati produsul in recipienti inchisi, protejati de ger si de expunerea la razele soarelui. Valabilitate 12 luni de la data de fabricatie inscrisa pe ambalaj.

ATENTIONARI

Indicatiile si prescriptiile de mai sus, desi corespund celei mai bune experiente a noastre se vor considera, in orice caz, cu caracter pur orientativ si vor trebui sa fie confirmate de aplicatii practice care inlatura orice indoiala; de aceea, inainte de a adopta produsul, cel care intentioneaza sa-l foloseasca trebuie sa stabileasca el insusi daca produsul este sau nu adecvat utilizarii avute in vedere, si oricum sa-si asume intreaga raspundere ce poate deriva din folosirea lui.

DATE TEHNICE DE IDENTIFICARE IDROSILEX
Aspect pulbere lichid
Culoare alb incolor
Greutate specifica 0,50 kg/l 1,20 ± 0,02 kg/l la +20 grade C
Reziduu solid 100% 25%
Conservare 12 luni in ambalajul original nedesfacut 12 luni in ambalajul original nedesfacut. Feriti de ger si raze solare.
Pericol de inflamabilitate nu nu
Nocivitate dupa CEE 88/379 da, iritant pentru ochi da, iritant pentru ochi
Incadrare vamala 3824 40 00 3824 40 00
DATE DESPRE APLICARE:
COMPOZITIA TENCUIELII
Sprit
45 litri (4,5 galeti) de nisip cernut si spalat cu granul. 0-2mm cu granul.
50 kg ciment 1-2 kg IDROSILEX POLVERE
45 litri (4,5 galeti) de nisip cernut si spalat 0-2mm
50 kg ciment 1,5-2,5 kg IDROSILEX LIQUIDO
Tip fluida fluida
Tencuiala 150 litri (15 galeti) de nisip cernut si spalat cu granul. 0-5mm cu granul.
50 kg ciment 1-2 kg IDROSILEX POLVERE
150 litri (15 galeti) de nisip cernut si spalat 0-5mm
50 kg ciment 1,5-2,5 kg IDROSILEX LIQUIDO
Consistenta plastica plastica
COMPOZITIA SAPEI DE PARDOSEALA
Primul strat (amorsa)
45 litri (4,5 galeti) de nisip cernut si spalat cu granul. 0-2mm cu granul.
50 kg ciment 1-2 kg IDROSILEX POLVERE
45 litri (4,5 galeti) de nisip cernut si spalat 0-2mm
50 kg ciment 1,5-2,5 kg IDROSILEX LIQUIDO
Consistenta fluida fluida
Al doilea strat 45 litri (4,5 galeti) de nisip cernut si spalat cu granul. 0-2mm cu granul.
50 kg ciment 1-2 kg IDROSILEX POLVERE
45 litri (4,5 galeti) de nisip cernut si spalat 0-2mm
50 kg ciment 1,5-2,5 kg IDROSILEX LIQUIDO
Consistenta plastica plastica
Al treilea strat 150 litri (15 galeti) de nisip cernut si spalat cu granul. 0-2mm cu granul.
50 kg ciment 1-2 kg IDROSILEX POLVERE
150 litri (15 galeti) de nisip cernut si spalat 0-2mm
50 kg ciment 1,5-2,5 kg IDROSILEX LIQUIDO
Consistenta semiuscata (pamant umed)
Temperatura de aplicare permisa de la +5 grade C la +35 grade C
Greutatea specifica a amestecurilor 2,2 ± 0,02 kg/l
Lucrabilitatea amestecurilor nu mai mult de 1 ora la +23 grade Cfirma vanzare mapei, firme vanzari mapei, pret mapei, preturi mapei, material mapei, materiale mapei, izolatii mapei, izolatie mapei, ciment osmotic mapei, cimenturi osmotice mapei
eXTReMe Tracker